Cardio Fitness
Uithoudingstraining
Iedereen heeft er baat bij een goede conditie en uithouding te hebben of te behouden. Door regelmatige uithoudingstrainingen krijgt men een positieve invloed op het hart- en bloedvatenstelsel. 3 x 20 minuten uithoudingstraining per week, is ideaal om de conditie op peil te houden.
- Positieve locomotorische invloed. Dit wil zeggen: een verlaging van de spierafbraak, verhoging van de gewrichtsbeweeggelijkheid, preventie van artrose, verlaging van de kans op osteoporose.
- Betere levenshygiëne.
- Psychologisch voordeel.
- Sociale (re)integratie.
Vetverbranding
Studies hebben uitgewezen dat regelmatige uithoudingstraining aan middelmatige intensiteit een verlaging van het vetgehalte en een toename van de spiermassa tot gevolg heeft. Ideaal is een training van 300 – 400 kcal, 3 of meermaals per week en dit gedurende 30 minuten of langer.
Cardiovasculaire revalidatie
Ondanks dat VOORKOMEN NOG BETER IS DAN GENEZEN, heeft men de laatste jaren vastgesteld dat cardiovasculaire revalidatie heel belangrijk is. Het doel is de effecten van een uithoudingstraining te bereiken. De training wordt bepaald door drie elementen.
- Duur: de sessies zijn minstens 3 x per week.
- Frequentie: de duur per sessie dient minstens 30 minuten of meer te zijn.
- Intensiteit: de intensiteit is minimaal 60% van de maximale inspanningscapaciteit. Deze wordt door ons berekend op basis van je rusthartslag en leeftijd met de formule van Karvonen.
Naast deze cardiovasculaire uithouding, kan men eventueel ook krachtoefeningen doen, om de basis spierkracht weer op peil te brengen. Om de gunstige fysieke en psychosociale effecten van deze training te behouden, dient men een onderhoudstraining te handhaven. Een programma van langere duur geeft minder risico tot verval.