Rugklachten

Bijna iedereen heeft ooit in zijn leven wel eens last van zijn rug. De een kort en onbeduidend, de andere lang en hevig. De dokter, kinesist of specialist kan het beste analyseren hoe ernstig een aandoening is. De belangrijkste schakel om potentiële en terugkerende rugklachten te voorkomen, ligt echter bij uzelf. Wacht niet tot er een probleem is, maar onderneem actie om het probleem te voorkomen of het risico te verminderen.

Oorzaken van rugpijn

 • Slechte houding
  Is één van de van de vele oorzaken van rugklachten. Van nature heeft de rug achterwaartse en voorwaartse krommingen die men bij de geboorte meekrijgt. Een goede houding is een houding waarbij de natuurlijke kromming behouden kan worden, zodat de belasting zich verdeelt over alle tussenwervelschijven. De rug recht houden is dus van essentieel belang.

 • Spieren van slechte kwaliteit…
  …en een verstoorde balans tussen de spieren aan de rugzijde en de spieren aan de voorzijde veroorzaken vaak een slechte houding. Dit resulteert dan bijna automatisch in een overbelasting op de tussenwervelschijven. Onze specialist ter zake kan samen met u een oefenprogramma opstellen om de spieren in balans te houden qua sterkte en lenigheid.
 • Slechte bewegingstechnieken
  Zijn ook in sterke mate verantwoordelijk voor rugpijn. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook thuis worden veel slechte bewegingstechnieken gebruikt. Tillen is de grootste boosdoener. De meeste mensen tillen voor 80% met hun rug terwijl dit helemaal niet nodig is, als men weet hoe men op de juiste manier moet tillen en de kracht en conditie heeft om verantwoord te tillen. Ook hierbij kan ons fitnesscenter u begeleiden en adviseren.

De meeste rugklachten kunnen onder de noemer lage rugklachten, low back pain of lumbalgie gecatalogeerd worden. Lumbalgie is gewoon de Latijnse beschrijving van Lage Rugpijn. In de volksmond spreekt men ook van ‘het verschot’, ‘spit’ of ‘lumbago’. Men voelt een plotse pijn, meestal ten gevolge van een verkeerde beweging. Er kan ook uitstraling optreden naar boven of naar beneden.

Ischias of ‘sciatique’ is de pijn die wordt veroorzaakt door irritatie van de Nervus Ischiadicus. Dit is een zeer dikke zenuw die ontspringt ter hoogte van de laatste wervels en langs de bil naar het been loopt. Ischialgie zal slechts ontstaan indien één van de wortels van deze zenuw geïrriteerd wordt. Eén van de belangrijkste voorwaarden om rugklachten te verminderen of te voorkomen is, op een correcte manier, je algemene conditie verbeteren. Wie een goede conditie heeft voelt zich fit en ontspannen. Wie goede been- en armspieren heeft zal zijn rug ontlasten door niet steeds de rugspieren te moeten inschakelen bij elke activiteit. Wie goede buikspieren en rugspieren bezit kan heel lang zonder problemen een bepaalde (gezonde) houding aanhouden.

Alle schema's die we schrijven zijn rug vriendelijk.
Dit wil zeggen, we versterken de rug op een gezonde, veilige manier.

Wat heeft een mens aan een rug die niet de minste gewichten kan tillen? Wanneer alle grote spiergroepen de hefbeweging ondersteunen, wordt de rug ook minder belast. Personen die reeds een kwetsuur hebben opgelopen, kunnen in beperkte mate de rug weer versterken mits gunstig advies van geneesheer of kinesist.

Enkele tips voor preventie van rugpijn.

 1. Vermijd bewegingen waarbij de rug bol komt te staan zonder ondersteuning.
 2. Vermijd dat u lang in dezelfde houding zit.
 3. Houd de rug recht bij het zitten.
 4. Gebruik de benen bij het tillen, hou de buikspieren aangespannen en de rug recht.
 5. Vermijd teveel overgewicht. Elke 10 kg overgewicht zorgt voor 40 kg extra belasting op de tussenwervelschijven.
 6. Vermijd bewegingen waarbij de rug hol wordt getrokken.
 7. Loop niet teveel op schoenen met hoge hakken.
 8. Houd de buik-, rug- en beenspieren in conditie.
 9. Doe regelmatig strekoefeningen voor de benen en onderrug.
 10. Bezoek eens een fitnesscenter en laat u adviseren.