Osteoporose

Botten hebben kalk nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose verliezen de botten “botmassa” (kalk en structuur). Met als gevolg dat ze broos worden. Het probleem met osteoporose is dat het in het begin ongemerkt gaat. U kunt al 30% van uw skelet (botmassa) hebben verloren voordat u voor het eerst ‘zomaar’ een bot breekt. Dat proces kan verschillende oorzaken hebben.

Osteoporose is een proces dat u kunt beïnvloeden door uw levensstijl aan te passen.
Ernstige botontkalking kan leiden tot botbreuken, pijn en verlies van zelfstandigheid

We kunnen daarom een paar gouden richtlijnen in acht nemen:

  • “Hap voldoende buitenlucht.”
    ‘Huismussen’, mensen die niet regelmatig buiten komen, kunnen een tekort aan vitamine D krijgen.
    Deze vitamine wordt in de huid geactiveerd onder invloed van het zonlicht.
    Vitamine D is nodig voor de opname van kalk uit de voeding en heeft dus alles te maken met botopbouw.
    Zorg dus voor voldoende buitenactiviteiten. Te denken valt aan tuinieren, wandelen, fietsen, enz.
  • “Beweeg voor het behoud van uw botten.”
    Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat voldoende en verantwoorde sportieve lichaamsbeweging één van de belangrijkste factoren is om het proces van botontkalking af te remmen. Ook de kans op vervelende complicaties kan duidelijk verminderd worden door een deskundig opgesteld en begeleid bewegingsprogramma.

  • “Matig (of stop) uw rookgedrag, alcohol- en koffiegebruik.”
    Bij de afbraak van het kalkgehalte in uw botten blijkt dat cafeïne, alcohol en roken grote boosdoeners zijn.
    Deze drie aspecten remmen de botopbouw en bevorderen zodoende de versnelde afbraak van het kalkgehalte in uw botten.
    Probeer dus op zijn minst het drinken van koffie en alcohol en roken te matigen, ja liefst zelfs te stoppen.

  • “Zorg voor voldoende calcium in uw voeding.”
    Voeding blijkt een belangrijke rol te spelen bij het behoud van het kalkgehalte in uw botten.
    Daarvoor dient u voldoende calcium in uw voeding te nuttigen. Calcium zit veel in zuivelproducten zoals kaas, boter, yoghurt, melk en aanverwante producten. Zorg ervoor dat u dagelijks voldoende zuivelproducten nuttigt.