Krachttraining

Krachttraining

Onder krachttraining verstaat men de maximale kracht die een spiergroep eenmalig tegen een uitwendige weerstand of belasting kan uitoefenen. In een fitnesscenter wordt de kracht getraind met losse halters, baren of machinetraining. Er wordt gewerkt met een x aantal reeksen en een x aantal herhalingen. Al naargelang het aantal herhalingen, gaat men op KRACHTUITHOUDING OF KRACHT werken.

Bij zuivere krachttraining gaat men de herhalingen extra kort houden, en de rustpauzes enorm lang. Zo kan men bijvoorbeeld bij een bankdruk oefening 3 x drukken en een rust hebben van 3 minuten. Omdat dit in praktijk niet haalbaar is (een schema zou al gauw 3 uur duren), zal men korte reeksen trainen, maar minder lange rustpauzes inlassen. De opeenvolging en specificatie van de oefeningen, wordt door ons bepaald. Na zes weken krijgt men een nieuw schema. Elk trainingsschema wordt een bepaalde spiergroep extra benadrukt, zodanig dat alle spiergroepen extra krachtig worden.

Het is dus zeer belangrijk om een trainingsschema goed op te volgen, zodat men het volledige lichaam voldoende vaak en regelmatig stevig onder handen neemt. Kracht verzekerd!!! Omdat men hier telkens met “zware” gewichten werkt, is het zeker een noodzaak de oefeningen correct uit te voeren. Bij fouten gaat men snel met andere spiergroepen meetrainen, waardoor de effectiviteit van de oefening verloren gaat. In extreme gevallen zou men zelfs kwetsuren kunnen oplopen.

Bij krachtuithouding, is het de bedoeling met een lichter gewicht te trainen, maar een inspanning langer vol te houden. De reeksen zijn langer bijvoorbeeld 15 x en de rustpauzes zijn korter. Deze trainingsschema’s zijn ook extra geschikt voor sportlui die reeds een andere sport beoefenen. Ook hier worden eventueel aanpassingen gemaakt voor spieren of gewrichten die verzwakt zijn.

Bodybuilding

Na een basistraining kan men zijn figuur perfectioneren door speciaal aangepaste schema’s. De trainingen zijn verspreid over 3 tot 5 dagen al naargelang de getraindheid van de persoon in kwestie. Alle spiergroepen worden intensief getraind maar over verschillende dagen.

Wie bodybuilding hoort, denkt direct aan gespierde mannen en vrouwen op een podium. Voor sommige mensen is dit een droom, anderen vinden het maar niks. Naargelang je droom, kan je met bodybuilding een mooi atletisch en gespierd lichaam verwerven of je kan gaan voor een eerste plaats op een miss of mister Universe verkiezing. Wie zijn basisschema’s doorworsteld heeft, kan het lichaam perfectioneren. De funderingen zijn gelegd, de afwerking kan beginnen. Al naar gelang hoeveel tijd men aan zijn training besteedt, worden de schema’s gespreid over 3 tot 5 dagen. Met deze speciaal aangepaste schema’s worden al de spiergroepen intensief getraind, maar over verscheidene dagen. Zo heeft men op 14 dagen verscheidene keren al de spiergroepen getraind.

Om de zes weken worden de trainingsschema’s veranderd en eventueel aangepast aan de persoonlijke noden. Aangezien je tussen elke reeks even moet rusten, is het ideaal wanneer je met twee traint. Terwijl jij traint, helpt je partner je bij je oefening en rust even uit. Met de hulp van je partner kan je ook intensiever trainen. Wanneer je gewicht te zwaar is, kan hij een handje toesteken. Door de constante controle van je partner moet je natuurlijk ook correct werken, zodat de kans op kwetsuren erg klein is. Bij een gewone fitnesstraining doe je steeds reeksen van bijvoorbeeld 3 x 8 tot 15 herhalingen. Buiten deze reeksen krijg je bij bodybuilding regelmatig te maken met strippings, piramidetraining, cheatings, forced reps, super sets, giant sets en dergelijke meer.

Wie bodybuilding of figuurtraining doet moet ook zijn cardiovasculair systeem in orde houden. Wanneer je doorbloeding in de spieren optimaal is, kan je langer en zwaarder trainen, wat het volume van je spier ten goede komt. Wanneer je niet scherp genoeg staat, kan je door uithouding het overtollige vet wegwerken. Meer hierover kan je vinden bij Cardio Fitness. Stretchen is ook zeer belangrijk. Door intensief te trainen, worden de spieren sterk, maar ook korter. Daarom moeten de spieren op lengte gehouden worden. Regelmatig stretchen is dus de boodschap.

Wie ooit de titel miss of Mister Universe wil behalen, zal ook nog een uitgebalanceerd dieet moeten volgen en voldoende rust nemen.